Ons verhaal

Na ruim 50 jaar met plezier in de Antwerpse regio gewoond te hebben, waren we toe aan meer rust en groen. De kinderen waren haast het huis uit en we smeedden nieuwe plannen.

 

In juli 2010 werden we de trotse eigenaars van deze te renoveren langgevelhoeve uit de late jaren 1800. Een huis met een ziel. We wilden ze wel lichter en luchtiger maken en rekening houden met onze ecologische zienswijze, zonder in te boeten aan modern comfort. Een aantal typische aspecten wilden we in ere herstellen. Ze zou, na grondige verbouwing, onze nieuwe woonst worden en we hielden ruim plaats voor het ontvangen van gasten.

 

Het moest een B&B met karakter worden. De naam vonden we tijdens een geïmprovieerde picknick in de pas verworven tuin. Kaarslicht, een BBQ, creatieve vrienden en wat drank, vormden de ideale combinatie voor het bedenken van een naam! Hij moest beginnen met een A en ludiek zijn. Het werd dus ‘Artikel 14’ of kortweg ‘Art.14’. 14 staat voor ons huisnummer, dus dat was snel gecombineerd.

 

De B&B ging in juni 2014 wel klaar zijn. Dachten we.

 

Het verloop was enigszins anders! We stortten ons in een saffraan verhaal (lees onze belevenissen gerust op belgischesaffraan.be) en de B&B moest wachten.

 

Ondertussen werd “de saffraanboerderij van Belgische Saffraan” bekend tot in het buitenland en mochten we al meerdere prijzen in ontvangst nemen. Dankzij het ‘HIB’ (Handmade in Belgium) label veroverden we zelfs tot 2x toe een plaatsje in het Koningshuis! Er schoot weinig tijd over om ons met de inrichting en wettelijke bepalingen van logies bezig te houden.

 

De vraag om deel te nemen aan het tv-programma ‘Met Vier in Bed’ (VTM), garandeerde ons een strak werkschema met krappe deadline. De B&B moest klaar zijn! We zijn dan ook ontzettend blij én trots dat we nu gasten kunnen ontvangen.

 

Onze boerderij ligt wat achterin, waardoor sommigen ons niet direct weten te vinden. Het grote voordeel is de rust die we hier hebben. In de zomermaanden word je wakker met vogelgeluiden. Of van Clément, onze huis-haan!

 

Stan, onze huishond (een licht bejaarde middenslagschnauzer) met een hondenleven, houdt hier zowat de wacht.

 

Gezien het feit dat saffraan voor ons een belangrijk deel uitmaakt van onze activiteiten, verweven we dit graag in onze B&B. Zo kunnen we gasten ook een arrangement naar keuze of een kookworkshop rond saffraan aanbieden.

 

In en rond onze B&B zal u het milieuvriendelijke aspect terugvinden. We zijn energieneutraal dankzij fotovoltaïsche zonnepanelen, een geothermische warmtepomp en zonneboiler. In de ruime open keuken met AGA fornuis, komen de verse (bio)broden recht uit de oven. Onze Campine kipjes zorgen voor eitjes. De moestuin brengt biogroenten en -fruit op en verder werken we samen met lokale (bio)boeren en – producenten. We hebben in de Kempen immers een rijk aanbod aan (h)eerlijke producten. Voor de wijnen zijn we het iets verderop gaan zoeken en kozen we voor Limburgse telers, die garant staan voor pure kwaliteitswijnen.

 

We geven u desgewenst ook graag de adressen van chefs die met onze saffraan werken. Zo kan u zelfs op topniveau genieten!

 

Marc & Linda

Saffraanveld
Stan